Help mee!


Spektakel bij Visio

Spektakel bij Visio school in Grave

Bij binnenkomst in de Visio school gonst het al van de bedrijvigheid en de spanning. Dat er iets staat te gebeuren is wel duidelijk. In de hal van de school liggen tientallen headsets klaar van ‘Komt het Zien’. Zij gaan zo meteen de leerlingen via audiodescriptie op de hoogte stellen van alle gebeurtenissen en wat die gebeurtenissen zijn, dat wordt al snel duidelijk.

Lawaai

Met een groepje leerlingen loopt de verzamelde pers naar het grasveldje aan de Maas, vlakbij de school. Daar zijn een paar medewerkers van defensie aanwezig, die oordopjes uitdelen. En die zijn hard nodig! Langzaam komt het geluid van een helikopter dichterbij. En niet zomaar een helikopter, het is een chinook helikopter. Het reusachtige gevaarte cirkelt een keer rond boven het grasveldje en wordt dan met veel kabaal aan de grond gezet.

Jill (8 jaar): “Ze vertelden door de koptelefoon dat de helikopter er aan kwam, maar dat kon ik ook wel horen. Het was heel veel lawaai. Spannend dat we straks ook in de helikopter mogen kijken.”

Kennismaken

Suzanne Sparidans, coördinator MB (leerlingen met een meervoudige beperking) op de Graafse Visio school: “In het kader van kennismaken met allerlei beroepen hebben we de afgelopen jaren al diverse mensen mogen ontvangen op school. De burgemeester, een politieagent, brandweerlieden enz. De vader van een van onze leerlingen is helikopterpiloot bij defensie en na anderhalf jaar planning en vergunningen aanvragen is het vandaag dan eindelijk zover en kunnen al onze leerlingen kennis maken met een chinook helikopter. Geweldig!”

De leerlingen mogen zelfs de helikopter in

Spervuur aan vragen

De motor van de helikopter is uit, de wieken staan stil. Het is tijd om de helikopter van dichtbij te gaan bekijken. Piloot Niels van den Berg legt het een en ander uit: “We kunnen met deze helikopter 36 mensen vervoeren, maar we kunnen er ook gewonde mensen in meenemen. En onderaan de helikopter hebben we een haak, waar we iets aan kunnen hangen om te vervoeren.” De leerlingen vragen hem het hemd van het lijf. “Ben je wel eens uitgezonden en was dat spannend?” “Kun je ook met de helikopter op vakantie?” “Moet je ook op boeven schieten?” Niels neemt de tijd om alle vragen te beantwoorden, ook de wat ingewikkelder vragen, die Marijn (15 jaar) stelt. “Welke frequentie gebruik je precies om te communiceren?” en met een lach voegt Marijn daar aan toe: “De mensen die mij kennen snappen wel waarom ik dit vraag. Radio, frequenties en zo, dat is een hobby van mij.”

Zachte wanden

Eenmaal binnen in de helikopter mogen de leerlingen op de bankjes zitten en voelen ze dat de wand niet hard is, maar zacht. “Van buiten voelt de helikopter heel hard, maar hier niet. Hoe kan dat?” Bij de uitleg dat dit met name is om het geluid te dempen, kunnen de leerlingen zich wel wat voorstellen. Het lawaai van de helikopter was buiten, toen ze op afstand stonden, al heel hard.

Mogelijkheden van de leerlingen

Terwijl de leerlingen de helikopter aan de buitenkant betasten, vertelt schoolleider Jeanine Petronilia bevlogen over haar leerlingen. “Nee, onze leerlingen kunnen geen helikopterpiloot worden, maar deze dag is ook niet bedoeld om ze kennis te laten maken met een beroep dat ze zouden kunnen uitoefenen. Het is bedoeld om te ervaren, te beleven wat een helikopter is, wat je ermee kunt, hoe het voelt. Wat onze leerlingen wel worden? We kijken naar de mogelijkheden die onze leerlingen hebben en dat zijn er heel veel. En ja, dan zullen er misschien wat aanpassingen nodig zijn aan een werkomgeving, maar als werkgevers daartoe bereid zijn, dan krijgen ze heel gemotiveerde werknemers. Het is soms confronterend en verdrietig om mee te maken dat bedrijven leerlingen met een visuele beperking geen stageplek willen geven, omdat ze denken dat dat hen te veel beperkt en ze hun werk niet goed kunnen doen. Wat dat betreft zijn we nog lang geen inclusieve samenleving.”

Geslaagde dag

De leerlingen zijn bijna klaar met het bekijken en betasten van de chinook helikopter. Leerkrachten en medewerkers van defensie begeleiden hen hierbij. “Echt nooit gedacht dat ik dit een keer zou meemaken, zo’n mega helikopter bekijken en er zelfs in mogen zitten”, verzucht een van de leerlingen. De volgende groep leerlingen staat inmiddels al ongeduldig te wachten tot zij aan de beurt zijn. De organisatoren kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag!

De helikopter wordt van alle kanten betast
Deze website is drempelvrij