Help mee!
Column Kim van Iersel

Vrije tijd en toegankelijkheid

Bij het woord toegankelijkheid denken velen waarschijnlijk het eerst of je een gebouw, winkel of restaurant binnen kunt. Maar toegankelijkheid is veel breder. Want hoe besteed je je vrije tijd en vakantie als je weinig of niets ziet? Er zijn activiteiten die buiten je bereik liggen. Maar gelukkig zijn er meer en meer die, vaak met aanpassingen, wel mogelijk en leuk zijn.

Jaren terug bezocht ik Parijs. Ik kende de stad van foto's en beelden van lang geleden. Maar zonder zicht beleef je de stad toch heel anders. Wat toen erg leuk was, was de beeldentuin van Rhodin, met het bekende Le Penseur oftewel De denker. Je mocht de beelden aanraken en dan krijg je er, figuurlijk, een beeld bij! Dit voegt wezenlijk iets toe waardoor je je minder een outsider voelt.

In sommige musea kun je een audiotour volgen en deze zijn ook te downloaden voor steden en gebieden. Die audiotours zijn niet per se voor blinden en slechtzienden maar kunnen voor iedereen een meerwaarde hebben. Zelf heb ik ooit een stadswandeling gemaakt met een stadsgids. Ik kan niet zeggen dat ik het niet kunnen zien van gebouwen e.d. niet miste, maar de uitleg die de gids gaf maakte veel goed en maakte het vooral boeiend. Een audiotour daarentegen volg je meestal op eigen houtje en je krijgt veel informatie en uitleg over respectievelijk de kunst of omgeving.

In Scheveningen bracht ik met familie een korte vakantie door. Vooraf zocht ik naar mogelijke activiteiten. Museum Beelden aan Zee is het eerste waar ik op stuitte. Ook daar kun je de beelden en beeldjes aanraken, je loopt er tussendoor. Kunst valt dan, letterlijk en figuurlijk, niet meer buiten je bereik! Ik zal hier vast nog eens naar terug gaan, hun collectie bestaat uit meer dan 5000 beelden.

Leuker nog was het bezoek aan de Gevangenpoort in Den Haag. Dit is een middeleeuwse gevangenis waarin een museum gevestigd is. Ik kreeg dunne stoffen handschoentjes aan zodat ik alle straf- en martelwerktuigen kon bekijken. Gruwelijk natuurlijk, vooral in combinatie met het verhaal dat erbij verteld werd. Maar nu sprak het zeker tot de verbeelding!

Zo kan ik nog wel enkele voorbeelden geven. Ik juich het alleen maar toe dat er steeds vaker aandacht besteed wordt aan toegankelijkheid van festivals, exposities, voorstellingen, sportwedstrijden, circus en musea! Hierdoor valt er in de vakantie nog iets te kiezen.

Deze website is drempelvrij