Help mee!
Column Monique Meulen

Een waardevol gesprek

Ik ben twaalf jaar oud als ik ‘Het wereldje van Beer Ligthart’ voor het eerst lees. Ik zie slecht. Met een vergrootglas en aangepaste verlichting lees ik het boekje. Ik ruik het papier en de inkt. De woorden, het verhaal van de vijftienjarige Beer die door een ongeluk blind wordt, maken diepe indruk op me.

Op mijn werk met blinde en slechtziende cliënten verzorg ik gespreksgroepen. Met mensen in gesprek zijn over de inhoud van een boek is leerzaam. Ik ga op zoek naar een geschikt boek voor dit jaar. In de catalogus van Aangepast Lezen herken ik mijn ‘oude vriend’ Beer Ligthart. De woorden op de achterflap “Oh God, ik ben blind geworden” treffen mij opnieuw. 

Nu zelf inmiddels blind en ruimschoots volwassen lees ik het boekje voor de tweede keer. Ditmaal word ik voorgelezen door een aangename stem. Ik word meegenomen in de stille strijd die Beer voert als hij door een ongeluk plots blind wordt.

Parallel aan het verhaal doorloop ik in gedachten mijn eigen leven. Hoe reageerde ik als kind op de boodschap dat ik blind zou worden? En, wat betekende deze mededeling voor mijn ouders? Ik realiseer me dat ik de antwoorden op deze vragen niet ken. Mijn ouders leven nog. Ik besluit met hen terug te blikken in de tijd.

We wandelen in het bos als ik hen de vraag voorleg. Ze reageren rustig. “In het begin was het moeilijk”. Ik vraag: “Waren jullie boos, wanhopig?”. 

Er volgt een openhartig gesprek. We praten over de kroketjes die mijn moeder meebracht naar het ziekenhuis. En hoe ik samen met haar op de tandem naar school fietste. Mijn moeder is voortvarend. In de ouderraad was zij een warm pleitbezorger voor mijn zelfstandigheid. Mijn vader ontpopte zich tot een toegewijd meester. Hij zocht woordjes voor me op in het woordenboek. Hij maakte een landkaart van Nederland, helemaal in hout uitgesneden. Wij bezochten musea en wandelden urenlang gearmd op vakantie door de bergen.

We spreken waardering en dankbaarheid naar elkaar uit. Ik voel me trots en rijk over de overwinning op onszelf en het leven. En dat allemaal door ‘Het wereldje van Beer Ligthart’, een klein boekje, nu voor mij van nog meer waarde. 

De Stem van Grave 69-1, maart 2019

Deze website is drempelvrij