Help mee!
Column Monique Meulen

Opnieuw vrijheid en onafhankelijkheid

In de zoveelste hittegolf van deze zomer stapt Teddy in mijn leven. Zij is mijn vierde geleidehond. Een vreugdevol moment. Zij zorgt voor vrijheid en onafhankelijkheid. Toch voel ik ook spijt. Zenzel heeft altijd goed werk geleverd. Hij was een kanjer. Na ruim 8  jaar gaat hij nu met pensioen. 

Ik teken de bruikleenovereenkomst van Teddy. En, ja heel bijzonder, ook de adoptiepapieren voor Zenzel! Onze gezinsuitbreiding is een feit. 

Met trainer Evaline van Geleidehondenschool Ans Labee verken ik het uitlaatrondje. Deze route mag ik zelfstandig oefenen. Niet meer en niet minder. Appeltje eitje denk ik. Maar nee, dat is een foute inschatting. De route heeft vele verrassingen: tweemaal moeten we een hoek omslaan op plaatsen waar gaas staat.  Blijkbaar erg onoverzichtelijk voor Teddy. Putdeksels en oneffen stoepen ervaart zij als onveilig. Het zijn plekken die om een extra aanmoediging vragen. Heel bijzonder hoe een bekende omgeving mij zo kan verrassen.  Ik verdwaal! 

Met Evaline oefen ik de routes naar het winkelcentrum, het station en mijn werk. Onderweg passeren we talloze obstakels. Teddy laveert vrolijk over het trottoir. De her en der verspreid liggende plastic zakken en kliko’s vergroten het avontuur. Teddy is aandachtig. De trainster vertelt me dat ze achterom kijkt als ik “goed zo” zeg. Bij een oneffenheid op de stoep kijkt ze naar mijn voeten. Tja, ik moet toegeven: ook Teddy is een kanjer!

Naast het inlopen van routes ben ik doende mijn lichaamshouding te corrigeren. Dat valt niet mee. Zenzel heeft zich in de loop der jaren aangepast aan mijn naar links afwijken. Ik was me daar niet van bewust. Nu druk ik Teddy naar links, snijd haar de pas af. Dat is ongewenst. Het vraagt om een aanpassing. Van mij!

Thuis doen we het met ons vieren goed. Teddy heeft al van Zenzel afgekeken dat ze een knuffel krijgt als ze haar kop op mijn knie legt. Zenzel laat zich door haar uitdagen voor een spelletje. Arend Jan stoeit met Zenzel terwijl ik het touw van Teddy weggooi. Zo komt niemand iets tekort!

Acht keer per dag doe ik het uitlaatrondje. Elke hond krijgt zijn eigen quality time. De mensen in de wijk reageren belangstellend en complimenterend. Het doet me goed, dit meeleven! 

Twee weken zijn Teddy en ik nu samen. Met de trainster heb ik de basis gelegd. Ik mag mijn actieradius uitbreiden en zo de TomTom van Teddy vullen. Dat is geen kwestie van weken, nee, maanden gaat het kosten. Maar voor mij is het zonneklaar: met dit beestje ga ik weer veel moois beleven!

September 2018

Deze website is drempelvrij