Help mee!
Column Monique Meulen

Wat eten we vandaag?

Het zien van een goed bereide maaltijd doet het water in de mond lopen. Dat geldt niet voor mij. Ik ben blind. Mijn neus daarentegen herkent veel eten aan de geur. Versgebakken champignons met ui en knoflook zijn gemakkelijk te onderscheiden van een visje. Maar helaas. Niet alles laat zich op de geur herkennen. Eten is dan een avontuur. Zodra ik een hap neem krijg ik meer informatie. Plots geniet ik intens: dit is lekker! 

Ik kook graag. Mijn intuïtie leidt me. Al hakkend en snijdend pak ik links en rechts in de keuken wat ik nodig heb. Een recept vind ik ingewikkeld. Ik improviseer liever. Ik ruik en proef kruiden. Het resultaat mag er zijn!

Maar aan al dat gekokkerel gaat ook nog van alles vooraf. Boodschappen doen. Samen met mijn geleidehond loop ik een winkel binnen. Ik vraag hulp. Hoe zou ik anders ooit in al die schappen mijn merk koffie vinden? Ben ik in ons vakantiehuisje in Hattemerbroek, dan heb ik geen winkels op loopafstand. “Wij brengen de boodschappen tot op het aanrecht”, zo luiden advertenties van diverse webwinkels. Een ware uitkomst. Samen met mijn man doe ik boodschappen bij een van die webwinkels. Wat een assortiment! Ik sta bloot aan menige verlokking. In een echte winkel heb ik dat niet. Ik zie domweg niet wat er in al die schappen ligt te pronken. Mijn aandacht wordt niet getrokken en zo belandt er dan veel minder in mijn boodschappenkarretje. Maar sinds wij webshoppen is de variatie aan producten bij ons in de kast enorm toegenomen. Heerlijk, ik ervaar dat als een enorme rijkdom! 

Als de bezorger aanbelt voel ik me altijd licht opgewonden. Kratten en tassen brengt hij binnen. Ik sta klaar met mijn braillestickertjes. Veel producten zijn niet te herkennen aan de vorm. Met een fooi is menig bezorger bereid het juiste stickertje op het juiste potje te plakken. Wat voel ik me dankbaar. Ik ben best in voor experimenten. Maar boerenkool in de macaroni is toch wennen. 

Mijn man die ook blind is, ontdekt de app “Be-my-eyes” op de iPhone. Een geweldige dienstverlening. Met een druk op een knop maakt hij een videoverbinding met een vrijwilliger. Deze vertelt ons wat we willen weten. De kooktijd van de rijst? Deze rijst moet  45 minuten. Geen snelkook dus. Zou mijn met zorg en liefde bereide maaltijd toch nog bijna mislukt zijn.

Maart 2018

Deze website is drempelvrij