Help mee!

Bloedvatverstopping in het netvlies

“Schrijf eens iets over oogtrombose”, zei iemand. “Dat komt nogal eens voor.” Een goed idee, dacht ik en ik klikte het internet aan om iets over deze aandoening te lezen. Al snel wordt me duidelijk dat er over oogtrombose veel onbegrip en nog veel meer vragen zijn. Op diverse fora vertellen mensen elkaar over wat hen, of bijvoorbeeld hun opa, overkomen is. Dat de ene oogarts de andere tegenspreekt, dat de buurvrouw er helemaal van genezen is. Een ander meent dat dat onmogelijk is. Kortom, veel onduidelijkheid. Daarom een verhelderend gesprek met professor Fred Hendrikse, hoogleraar Oogheelkunde en hoofd van de Universiteitskliniek voor oogheelkunde van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht.

“Om te beginnen”, zo zegt de professor, “gebruiken wij het woord ‘oogtrombose’ niet. Het suggereert dat het over een stollingsprobleem gaat en dat is lang niet altijd het geval. De term: ‘bloedvatverstopping’ is beter.”

Wat is het precies?

Om het oog goed te laten werken moet er genoeg zuurstof doorheen stromen. In het oog lopen talloze kleine adertjes en slagadertjes die zuurstof aan- en afvoeren. Het netvlies, aan de achterkant van het oog, vangt het licht op dat het oog binnenkomt zodat je kunt zien. Door allerlei oorzaken kunnen de aders en slagaders wat taaier worden of dichtslibben waardoor er een verstopping kan ontstaan. Het netvlies krijgt dan te weinig bloed en zuurstof en dan heb je een probleem. Het maakt verschil of het over een adertje of slagadertje gaat of om een bloedvatafsluiting in de oogzenuw.

Merk je er iets van?

Jazeker. De meeste mensen die het overkomt ontdekken, bijvoorbeeld bij het wakker worden, dat ze wazig zien. Als ze hun ogen uitwrijven, wordt het niet beter. Soms zien ze ook een vlek die niet verdwijnt. Als het gaat om een centrale verstopping op de plek waar de oogzenuw het oog binnenkomt, dan geeft dat problemen over het hele netvlies en zul je dus niet meer scherp kunnen zien.

Is het belangrijk om er snel mee naar een oogarts te gaan?

Ja, wanneer het beeld niet meer scherp wordt, moet er gekeken worden wat er aan de hand is. De diagnose is niet moeilijk te stellen. Een oogarts ziet meteen wat er aan de hand is.

Gaat het meestal om beide ogen tegelijk?

Nee, dat is bijna nooit het geval maar, afhankelijk van de oorzaak, zie je na verloop van tijd wel dat ook het andere oog problemen kan krijgen. Je moet snel proberen te achterhalen te gaan wat er aan de hand is en daarna preventief behandelen.

Wat is de oorzaak?

Meestal is bloedvatverstopping het gevolg van een andere aandoening in het lichaam die effect heeft op de bloedvaten. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk, aderverkalking of suikerziekte. Ook hebben mensen met een verhoogde oogdruk een groter risico. Soms weten patiënten niet eens dat ze een te hoge bloeddruk of suikerziekte of iets anders hebben waardoor de vaten kwetsbaar kunnen worden. Deze mensen sturen we door naar de internist of naar de hematoloog want er zijn bepaalde bloedziekten die dit soort verstoppingen kunnen veroorzaken.

Komt het op alle leeftijden voor?

Je ziet het weleens bij jonge mensen maar over het algemeen overkomt het ouderen. Mensen boven de 55 jaar.

Is er een behandeling mogelijk?

Dat is erg afhankelijk van de soort verstopping. Als er sprake is van een afsluiting van een kleine ader dan blijkt de helft van de gevallen zich binnen drie maanden spontaan te herstellen. Patiënten vinden het soms niet gemakkelijk om zonder verdere behandeling maar te moeten afwachten, maar de verstopping zelf kunnen we niet ongedaan maken. Het is echt een kwestie van tijd voor we het verloop kennen.

In het geval van verstopping van de hoofdader van het netvlies is de schade meteen veel groter en ook niet meer volledig te herstellen. Als een deel van het netvlies te weinig zuurstof krijgt, probeert het lichaam nieuwe bloedvaatjes aan te maken. Maar deze zijn van slechte kwaliteit, ze gaan lekken waardoor gemakkelijk bloedingen in het netvlies ontstaan. Die vaatjes proberen we dan met laser weg te krijgen. Als een heel groot deel van het netvlies afgesloten is, proberen we het met een uitgebreide laserbehandeling. Dan brengen we over de hele oppervlakte van het netvlies zo’n drieduizend laserpuntjes aan om te voorkomen dat er vaatwoekeringen ontstaan. Ook geven we wel injecties in het oog.

Ai! Wat akelig!

Er zijn weinig mensen die dat géén afgrijselijk idee vinden maar het valt meestal erg mee. Je voelt er nauwelijks iets van want het oog wordt verdoofd en we gebruiken een naaldje zo dun als een haar. Vervelend is wel dat we het niet in één keer kunnen doen. Je moet er een paar keer voor terugkomen.

Moet je voor die behandelingen opgenomen worden?

Nee hoor. Dat doen we poliklinisch. Na de behandeling kun je weer naar huis.

Kan zo’n aderverstopping na een behandeling terugkomen?

Ja, dat kan en daarom is het ook zo belangrijk dat we weten wat de oorzaak is. Zoals patiënten na een hart- of herseninfarct alert moeten zijn op hun levenswijze en hun medicijnen op tijd moeten nemen, zo moeten ook deze patiënten proberen om een nieuwe vaatverstopping ter voorkomen. Dat wil niet zeggen dat je er zelf altijd schuldig aan bent als het je overkomt. Er zijn mensen die er alleen maar verstandige leefgewoonten op nahouden en die het toch treft.

Tenslotte, kun je er blind van worden?

Volledige blindheid van een oog bij afsluiting van een klein adertje komt niet zo vaak voor; wel kunnen grote delen van het gezichtsveld wegvallen waardoor je toch behoorlijk beperkt bent. Kortom, een aderverstopping in het netvlies kán ernstig uitpakken. Laat er, bij twijfel, altijd een oogarts naar kijken.


Uit: De Stem van Grave, maart 2011

Meer Oogaandoeningen

Deze website is drempelvrij