Help mee!

Droge ogen bij de ziekte van Sjögren

In de vorige uitgave van De Stem van Grave schreven we over de oogproblemen die gelieerd zijn aan de Ziekte van Parkinson. Maar er zijn meerdere ziekten die oogaandoeningen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld het Syndroom- of de Ziekte van Sjögren. Dat is een reumatische aandoening waarbij met name de traan-en speekselklieren chronisch ontstoken kunnen zijn. De mensen die dit overkomt hebben, naast pijnen van reumatische aard, dus ook voortdurend een droge mond en droge ogen. In het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is onlangs een Sjögrenwerkgroep opgericht waarvan een reumatoloog, een kaakchirurg en een oogarts deel uitmaken. Die oogarts is mevrouw Eva Beems en we vragen haar naar de oogproblemen bij deze ziekte en de behandeling daarvan.

Hoe vaak komt het syndroom van Sjögren voor?

Het treft ongeveer zes op de duizend mensen. Negen van de tien zijn vrouwen.

Wat is de oorzaak van de ziekte?

Dat weten we niet precies. Misschien heeft het met een virus te maken.

Hoe komt het dat het verhoudingsgewijs zoveel vrouwen treft?

Dat weten we ook niet, maar omdat het bij hen meestal begint rond de menopauze vermoeden we dat het bij vrouwen óók met de hormonen te maken heeft.

Wat is precies de functie van de traanklieren?

De traanklier produceert een vocht dat het oog ‘smeert’. Bij het knipperen wordt elke keer een soort ‘film’ van dit traanvocht over de oogbal gelegd waardoor men helder kan zien. Daarnaast dient het om vuildeeltjes uit het oog weg te spoelen en het voorkomt dat het oog uitdroogt en geïrriteerd raakt.

Kan de ziekte met zekerheid worden vastgesteld?

We hebben een lijst met vijftien kenmerken en als je er daar een bepaald aantal van hebt, kunnen we er wel van uitgaan dat het om Sjögren gaat. Bij droge ogen geldt bijvoorbeeld dat je er langer dan drie maanden last van moet hebben. Als we twijfelen, doet de kaakchirurg een zogenoemde lipbiopsie waarbij we een klein stukje van de traanklieren kunnen onderzoeken.

Met welke klachten komt men bij de oogarts?

Men heeft last van droge ogen. Het lijkt of er constant zand in de ogen zit. Dat is heel pijnlijk. Bij het wakker worden kunnen de ogen plakken en vaak ook kan men niet goed zien omdat het traanvocht niet goed wordt afgevoerd. Het wordt dan een beetje slijmerig waardoor het zicht troebel wordt. Daarnaast hebben deze patiënten ook veel last van een droge mond. Traan- en speekselklieren liggen dicht bij elkaar. Sommige mensen kunnen geen droog voedsel doorslikken zonder daarbij te moeten drinken en sommigen hebben veel moeite met spreken en zijn daardoor genoodzaakt om heel veel te drinken.

Waardoor zijn droge ogen zo pijnlijk?

Er ontstaan kleine wondjes op de bovenste laag van het hoornvlies, het zogenoemde epitheel, en dat is erg gevoelig.

Is het te genezen?

Nee, maar we kunnen de klachten wel enigszins verminderen. Zo zijn er kunsttranen met en zonder conserveermiddelen waarmee men de ogen kan druppelen. Daarnaast geven we wel ontstekingsremmers en zijn er beschermende contactlenzen. Soms plaatsen we kleine plugjes in de traanklieren. Maar Sjögren is een auto-immuunziekte en die kunnen we nog niet genezen.

Hoe vaak moet men druppelen?

Veel patiënten moeten echt heel vaak druppelen. Soms wel elk uur en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Je gaat er even nog slechter van zien, je mascara loopt uit en het is lastig om steeds datgene waarmee je bezig bent, te moeten onderbreken. Toch komen de meeste patiënten op een punt dat het draaglijk wordt.

Wat kunnen patiënten nog meer doen om minder last te hebben?

Veel drinken, maar dat doen de meesten al. Daarnaast adviseren we hen om stress zoveel mogelijk te vermijden, want we hebben de indruk dat stress de aandoening verergert. We geven ook wel voedingsadviezen. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk. Het zit in onder andere vis, in visoliecapsules en ook in noten, zaden en groene bladgroenten. Verder is het af te raden om in ruimten te verblijven waar airconditioning is. Goed geïsoleerde huizen zijn voor mensen met deze aandoening ook een ramp. Luchtbevochtigers zijn dan een ‘must’.

Wordt er onderzoek gedaan naar oplossingen of genezing?

O ja, er wordt veel onderzoek gedaan naar auto-immuunziekten. Ook specifiek naar genezing voor droge ogen. Om nog veel betere druppels te vinden zijn er experimenten met muizen. Vooral in Italië, Japan en Amerika is men heel actief. Onlangs hebben we in Duitsland een oogarts bezocht die een machine heeft om heel exact het knippergedrag van de ogen vast te stellen en om de samenstelling van het traanvocht te meten. Als er te weinig olieachtige vloeistof in het traanvocht zit, verdampt het te snel. Dit komt door een aandoening van de meibomklieren in de oogleden, niet typisch voor Sjögren maar een andere oorzaak van droge ogen. Via ditzelfde apparaat kunnen de zieke meibomklieren behandeld worden. En dan is er nog een samenwerkingsverband tussen onderzoekers in Delft en Brussel die bekijken of transplantatie van een stukje speekselklier in een slecht werkende traanklier een oplossing kan zijn.

Kortom, de wetenschap staat niet stil. Ik ben blij met de nieuwe werkgroep in ons ziekenhuis want daardoor worden patiënten aanmerkelijk eerder doorgestuurd naar de andere belangrijke specialismen. Wanneer we nu vermoeden dat iemand het Syndroom van Sjögren heeft, kunnen we in twee weken een uitslag geven.


Uit: De Stem van Grave, maart 2014

Meer Oogaandoeningen

Deze website is drempelvrij