Help mee!

12-jarige Corné Hermans schrijft boek

De oogziekte van Stargardt vernietigt langzaam je zicht. In het midden van je gezichtsveld verschijnt een wazige vlek die steeds groter wordt. Stel jezelf eens voor dat de wereld die je kent langzaam verdwijnt. Iemand in de ogen kijken lukt dan niet meer. Mensen herkennen, lukt niet meer. Net als lezen...

Een van de patiënten met deze oogziekte is Corné Hermans. Hij is twaalf jaar en heeft 80 procent zichtverlies, maar hij wil niets liever dan schrijver worden! Corné vindt zichzelf beslist niet zielig. Het ergste aan zijn ziekte vindt hij dat hij steeds minder kan zien. Juist omdat hij zo van lezen en schrijven houdt. Hij heeft al meerdere boeken op zijn naam staan en het Oogfonds heeft een van deze boeken in een kleine en exclusieve oplage laten drukken. De opbrengst gaat naar zeer hoopgevend wetenschappelijk onderzoek om oplossing te vinden voor deze oogziekte.

Professor Rob Collin ontwikkelt een moleculaire pleister, waarmee het genetisch defect kan worden afgeplakt en de oogziekte geen kans heeft. Het ontwikkelen van therapeutische strategieën voor Stargardt is een langdurige studie. Voor €1.000 kan er één pleister getest worden op één specifieke gen-mutatie. Om alle mogelijke pleisters te kunnen testen op alle mogelijke mutaties is veel geld nodig. Maar met de juiste financiële injectie kan Collin met zijn onderzoek deze aandoening, die veel jonge mensen treft, een halt toeroepen.
 
Het Oogfonds is geraakt door het verhaal van Corné en heeft besloten een extra bedrag beschikbaar te stellen voor dit onderzoek. Ook lieten ze het boek van Corné ‘Pak ’t bot!’ drukken.

Corné Hermans is 12 jaar en leeft met de oogziekte van Stargardt. In plaats van 100 procent ziet hij nu nog 20 procent. Dat kost hem energie. Energie die hij liever besteedt aan het schrijven van boeken! Hij hoopt dat er in de toekomst een medicijn wordt uitgevonden, zodat zijn zicht in ieder geval niet slechter wordt. In de tussentijd gaat hij niet stil in een hoekje zitten. Hij schrijft fantastische verhalen waarbij zijn visuele beperking geen rol speelt. Samen met Corné heeft het Oogfonds en kunstZussies ervoor gezorgd dat er nu een prachtig boekje ligt met een hilarisch en spannend verhaal over de buurthonden van de jongens.

Pak't bot! schreef Corné voor zijn broer Pierre. Hij heeft ook de ziekte van Stargardt, maar ook autisme en een verstandelijke beperking. Hij heeft het leesniveau van een zesjarige en daar heeft Corné rekening mee gehouden in het (voorlees)boek.

Door het boek van Corné te kopen steunt u wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Stargardt en helpt u Corné zijn droom te realiseren! 

 


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij