Help mee!

Apps zakken voor toegankelijkheidstest

Het bedrijf bracht samen met de zeer slechtziende Charissa Kalloe de digitale toegankelijkheid van 12 supermarkten in kaart. De apps die getest zijn behoren toe aan supermarktketens Albert Heijn, Plus, Dirk, Lidl, Coop, Deen, Ekoplaza, Jumbo, Spar, Aldi, Hoogvliet en DekaMarkt.

Tijdens de test werd gekeken hoe de apps via Apple’s schermlezer VoiceOver te gebruiken zijn. Diverse aspecten van het online boodschappen doen kwamen aan bod, zoals het zoeken naar producten, het toevoegen van producten aan het winkelmandje en het daadwerkelijk bestellen.

Conclusie

De resultaten van het onderzoek zijn eigenlijk schokkend, zo stelt Vincent van Brakel van DigitaalToegankelijk.com. “Apps van meerdere landelijke supermarktketens zijn niet te gebruiken via een schermlezer, waardoor deze voor een grote groep blinden en slechtzienden niet toegankelijk zijn. Het is duidelijk dat er tijdens het creëren van de apps geen rekening is gehouden met deze groep. Standaardfuncties die niet werken blijken eerder regel te zijn dan uitzondering. Ook wordt er verzaakt om een van de meest simpele mogelijkheden voor een toegankelijke app in te zetten; het labelen van knoppen.”

“Winnaar”

Er was niet één app die een optimale gebruiksvriendelijkheid bood. Wel waren er drie apps die boven de anderen uitstaken. De supermarkt die de test ‘gewonnen’ heeft is Coop Supermarkten, gevolgd door de apps van Jumbo en Albert Heijn. Meer nieuws

Deze website is drempelvrij