Help mee!

Audioboeken van Apple

Apple is begonnen met het publiceren van audioboeken die door een computerstem worden voorgelezen. Hiervoor gebruikt het systeem geavanceerde text-to-speech-technologie. Vooralsnog kunnen alleen Engelstalige boeken gebruik maken van de dienst.

Apple heeft de functie stilletjes ingevoerd en er zijn al boeken die er gebruik van maken. Een voordeel is dat schrijvers met weinig budget nu ook hun boeken als audioboek kunnen publiceren, want ze hoeven niet veel geld uit te geven aan een menselijke verteller. 

Uitgevers of schrijvers moeten zelf een aanvraag doen bij Apple, waarna de boeken worden gecontroleerd aan de hand van enkele criteria. Zo moet het een Engelstalig boek zijn, dat te koop is via Apple Boeken. Naast enkele technische vereisten mag het boek ook geen erotiek bevatten.

Er zijn meerdere stemmen beschikbaar, maar Apple kiest de beste stem voor het boek, dus je kunt als schrijver, uitgever of luisteraar niet zelf bepalen welke stem je graag hoort. Aan het begin van een audioboek hoor je een bericht dat het boek wordt voorgelezen door een digitale stem gebaseerd op een menselijke verteller. Deze informatie staat ook op de productpagina, zodat je weet dat er sprake is van een computerstem.

Apple geeft aan dat je momenteel alleen Engelstalige boeken kunt indienen voor deze dienst. Ook worden boeken met tabellen en afbeeldingen niet ondersteund. 


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij