Help mee!

Blinde acteurs in theaterstuk

Kostuums, decorstukken en veel beweging op het podium. Zo kennen de meeste mensen theater. Maar wat als je niet kan zien? Onlangs ging er in Apeldoorn een theatervoorstelling in première met alleen maar blinde acteurs, die de bezoekers meenemen in hun belevingswereld. Met een blinddoek op wordt het publiek naar de paardenstallen van Paleis Het Loo begeleid, het decor van de voorstelling. "De stoelen staan links van u, dus pas op, niet vallen!" Onwennig voelen de toeschouwers aan hun stoel en de tafel voor ze, niet wetende dat de acteurs op minder dan één meter van ze af zitten.

Zintuigen prikkelen

Dit weekend ging er een theatervoorstelling met acteurs van het blindeninstituut Bartiméus in Ermelo in première. Ciham Fennich is één van de zes spelers. “In de ‘normale’ maatschappij krijg je als blinde of slechtziende niet de kans om te acteren, helemaal niet op het podium. En die kans hebben we nu wel gekregen, dat maakt het voor mij zo bijzonder." Ondanks de vele repetities bonsde haar hart in haar keel toen ze het publiek hoorde binnenkomen. "Op een gegeven moment werd ik wat rustiger en ging het eigenlijk hartstikke goed." Bezoekers kunnen door de blinddoek niet zien wat er gebeurt, maar hun oren en neus worden flink geprikkeld.

"Er werden geuren geproduceerd, zodat bezoekers van alles konden ruiken. Zoals koffie en parfum. En je kon van alles horen: je hoorde de bellen, een muziekdoosje, het vegen van de stallen, zo ervaar je de sfeer van elke scène", zegt Ciham, die ook haar stemgeluid gebruikt. "Sommige acteurs kennen hun script uit hun hoofd, ik lees zelf mijn tekst voor uit braille."

Bedienden van de Koninklijke familie

Het stuk, genaamd Rimpelingen, het Geheim van een Hofhouding, gaat over een groep blinde bedienden van Paleis Het Loo. "Die sinds jaar en dag de Koninklijke familie bijstaan in de intieme kring, en zij vertellen hun verhaal." Regisseur Moniek van Hinte benadrukt dat de blinddoek niet voor de sensatie is. "Het gaat erom het publiek te helpen om in de wereld van blinden en slechtzienden te komen." Wie kan zien is volgens van Hinte altijd afgeleid door wat je met je ogen waarneemt. "Als er een geluid is kijk je, als iemand een vlek op z'n shirt heeft, dan kijk je. De blinddoek helpt mensen om vanuit een ander perspectief te gaan kijken."

Veel lof

Bezoeker Fracisca van der Veen noemt de voorstelling een bijzondere ervaring. "Aan het begin heb je niet zo goed door wat er gebeurt, je hebt geen idee ook hoe groot deze ruimte is waar je bent en waar de acteurs staan. Ik vond het echt een hele mooie ervaring, de manier van het vertellen en de intonatie van de stemmen, echt superknap."

In totaal wordt het stuk op zeven verschillende locaties opgevoerd, zo volgen er nog voorstellingen bij Kasteel de Essenburgh, Kasteel Rosendael en Kasteel Cannenburch.


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij