Help mee!

Corona en oogproblemen

Bij de Oogvereniging komen regelmatig vragen binnen over oogklachten bij corona. De vereniging heeft op een rijtje gezet wat er op dit moment bekend is over corona en oogklachten. Lees meer

Kan ik last krijgen van mijn ogen als ik corona heb?

Dat is zeker mogelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 11 procent van de mensen met corona last krijgt van zijn of haar ogen. In 89% van de gevallen gaat het om conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies (ook wel oogontsteking genoemd). Deze gegevens zijn gebaseerd op de eerste anderhalf jaar van de pandemie. Ook droge, rode of jeukende ogen, wazig zicht, gevoeligheid voor licht en het gevoel dat er iets in je ogen zit komen voor.

Ik heb conjunctivitis (bindvliesontsteking/oogontsteking). Betekent dit dat ik nu corona heb?

Dat kán, maar hoeft zeker niet het geval te zijn. Bij sommige mensen is conjunctivitis het eerste symptoom dat optreedt bij een corona-infectie. Het is dus altijd goed om alert te zijn. Maar conjunctivitis kan ook in gang worden gezet door allerlei verkoudheidsvirussen. Ook bepaalde bacteriën kunnen conjunctivitis veroorzaken. Een coronatest kan uitsluitsel geven of u corona hebt opgelopen.

Oogproblemen na corona

Sommige mensen geven bij de Ooglijn aan dat ze na een corona-infectie slechter zijn gaan zien. Kan corona hiervan de oorzaak zijn?

Het is niet onmogelijk dat mensen als gevolg van een corona-infectie slechter gaan zien, maar het komt weinig voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat áls mensen oogproblemen krijgen nadat ze corona hebben gehad, deze 4 problemen het meeste voorkomen:

  1. Witte, donzige vlekken op het netvlies. Deze vlekken zijn zichtbaar voor de oogarts, maar hebben doorgaans geen invloed op iemands gezichtsvermogen.
  2. Ooginfarct.
  3. Oogtrombose.
  4. Netvliesbloeding.

Na een periode van ernstig ziek zijn kunnen mensen ook slechter gaan zien door andere oogproblemen. Denk bijvoorbeeld aan staar die zich in deze periode verder heeft ontwikkeld of aan glaucoom die vanwege ziekte een tijdlang onbehandeld is gebleven.


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij