Help mee!

Explosieve groei myopie

Volgens het Oogfonds is er een explosieve toename van ernstige bijziendheid onder Nederlanders. Het aantal jongeren met zichtproblemen neemt zo snel toe dat in 2050 de helft van de bevolking bijziend is. Dit wordt door deskundigen aangeduid als een 'onzichtbare pandemie' en er wordt gepleit voor het nemen van maatregelen.

Orthoptisten en oogartsen willen wetgeving, waarbij het Kenniscentrum VeiligheidNL benadrukt dat het cruciaal is om 'op jonge leeftijd al maatregelen te nemen'. Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een nieuwe welvaartsziekte en een grote bedreiging voor de volksgezondheid, aldus onderzoeker en orthopedist Jan Roelof Polling van de Hogeschool Utrecht. Experts benadrukken dat myopie niet onschuldig is, het kan namelijk later in het leven leiden tot zichtproblemen, in het slechtste geval tot blindheid.

Buiten spelen

Polling pleit samen met andere orthoptisten voor een landelijke interventie op scholen vanuit het kabinet. Hij verwijst naar succesvolle programma's in Aziƫ, zoals in Taiwan waar na invoering van twee uur per dag buiten onderwijs de hoeveelheid myopie-gevallen afnam. Polling wil hier een voorbeeld aan nemen en heeft een subsidie-aanvraag gedaan voor een pilot op Nederlandse scholen.


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij