Help mee!

Geen voorrang vaccinatie

“Niet per se,” zegt Mirjam Boers van de Oogvereniging. “Er komen af en toe wel vragen over binnen bij de Oogvereniging: ‘Is vaccineren wel veilig als ik een oogaandoening heb?’ ‘Krijg ik voorrang?’ Maar mensen met een visuele beperking hebben niet per definitie een kwetsbaardere gezondheid en wij verwachten dan ook niet dat zij eerder aan de beurt zullen zijn.” 

Afweersysteem

“Wel zijn er zaken waarmee rekening gehouden moet worden bij een vaccinatie. De meeste medicijnen hebben geen invloed op de vaccinatie. Maar er zijn een aantal uitzonderingen zoals sommige bloedverdunners of medicatie die het afweersysteem beïnvloedt. Het kan zijn dat het vaccin in dat geval een minder krachtige immuunrespons uitlokt. Het dragen van een mondkapje en afstand houden blijven dan ook na een vaccinatie nodig. En daarnaast geldt: als na de vaccinatie een geneesmiddel voorgeschreven wordt, vertel de dokter dan dat je een coronavaccinatie hebt gehad. Deze kan hier dan eventueel rekening mee houden.”

“Begin februari heeft de Oogvereniging overigens een webinar gehouden over de vele vragen die er zijn over de vaccinatie tegen corona. Dit is georganiseerd op verzoek van de patiëntengroep Uveïtis (inwendige oogontstekingen) en zal binnenkort op onze website en ons Youtubekanaal komen te staan.”

Valys

Wie eenmaal aan de beurt is voor een vaccinatie, wordt aangeraden om alleen naar een vaccinatielocatie te komen, maar mensen met een visuele beperking mogen een begeleider meenemen. Mocht het niet mogelijk zijn gebruik te maken van eigen verboer, dan kan altijd gebruik gemaakt worden van Valysvervoer

“Het vervoer van en naar de vaccinatielocatie is hetzelfde als het gebruikelijke Valysvervoer,” zegt Tessa Bijl, woordvoerder van Valys. “De chauffeur wacht in principe niet op de passagier, wij verzoeken klanten daarom direct de heen- en de terugreis te boeken met een uur tussen het moment van afzetten heen en het moment van ophalen retour.” 

Vervoersbehoefte

Ook het Rode Kruis kan eventueel hulp bieden bij vervoer naar een vaccinatielocatie. “Maar dit geldt enkel in uiterste gevallen,” laat een medewerker van het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid desgevraagd weten. “Dus als het niet mogelijk is om familie of vrienden in te schakelen. Of gebruik te maken van een regiotaxi, openbaar- of Valysvervoer.”

“Mocht dit allemaal geen optie zijn, dan kan tijdens het maken van de afspraak voor de vaccinatie bij de GGD aangeven worden dat er behoefte is aan vervoer. Zij verwijzen dan door naar het informatienummer van de Rijksoverheid en daar gaan we dan zoeken naar een passende oplossing. En het inschakelen van het Rode Kruis is dan inderdaad één van de mogelijkheden, ook voor mensen met een visuele beperking.” 


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij