Help mee!

Internationale glaucoomweek

In Nederland hebben ongeveer 340.000 mensen glaucoom. In de week van 11 maart 2024 wordt wereldwijd aandacht besteed aan de chronische oogaandoening glaucoom. Glaucoom is een veelvoorkomende oogziekte die niet altijd direct wordt opgemerkt.  

Glaucoom kan leiden tot blijvende vermindering van het gezichtsvermogen en zelfs tot blindheid. De kans op glaucoom stijgt met het ouder worden. Aandacht voor glaucoom is erg belangrijk. Tijdige diagnose en druppelen van de ogen kunnen in veel gevallen namelijk slechtziendheid en zelfs blindheid voorkomen. Koninklijke Visio geeft tijdens de internationale Glaucoomweek extra aandacht aan de oogaandoening glaucoom. 

Diverse locaties Revalidatie & Advies van Koninklijke Visio organiseren in samenwerking met ziekenhuizen en de Oogvereniging informatiebijeenkomsten. Experts geven tijdens de bijeenkomsten informatie, advies en beantwoorden vragen. Meer weten over glaucoom, het belang van vroegtijdige opsporing en over de mogelijkheden die Koninklijke Visio kan bieden wanneer iemand de diagnose glaucoom krijgt? Kom naar een informatiebijeenkomst.  

  • 29 februari - Bravisziekenhuis in Bergen op Zoom  
  • 12 maart - Oogziekenhuis in Rotterdam  
  • 13 maart - Reinier de Graafziekenhuis in Delft 
  • 14 maart – Oogziekenhuis Rotterdam​

Meer informatie over de bijeenkomsten is te vinden op de website van de Oogvereniging:

https://www.oogvereniging.nl/glaucoomweek/

Glaucoom in het kort
Glaucoom is een oogaandoening waar u in het begin niet veel van hoeft te merken. Langzaam wordt uw gezichtsveld kleiner, maar het ontbrekende beeld wordt meestal door uw hersenen ingevuld. De meest voorkomende vormen van glaucoom kenmerken zich door een te hoge oogdruk. Bent u 40 jaar of ouder, komt glaucoom bij u in de familie voor of heeft u een bril sterker dan -6 of +6? Dan is het risico op glaucoom groter. Zonder (tijdige) behandeling - meestal door middel van oogdruppels - kan glaucoom leiden tot blijvende vermindering van gezichtsveld en zelfs tot blindheid.

Wat kunt u doen als er glaucoom is ontdekt?
Als er glaucoom geconstateerd wordt dan kunt onder andere terecht bij de Oogvereniging voor een luisterend oor of bijvoorbeeld voor actuele medische ontwikkelingen of bij Koninklijke Visio voor oplossingen van praktische problemen waar u, soms letterlijk, tegenaan loopt. Ook kan Koninklijke Visio u helpen bij de verwerking en het leren omgaan met deze oogaandoening

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij