Help mee!

Meer geld naar audiodescriptie

Van 2023 tot en met 2026 geeft de regering ieder jaar een miljoen euro extra aan de NPO om publieke televisieprogramma’s te voorzien van audiodescriptie. Bij de begroting voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stemde de Tweede Kamer voor deze investering in audiodescriptie.

De Tweede kamer stemde in met een amendement van Lucille Werner om in de komende vier jaar elk jaar 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor audiodescriptie; tien keer zoveel als het huidige budget. Het verhogen van het budget voor audiodescriptie was hard nodig. Volgens berekeningen van belangenorganisatie Ieder(in) heeft minder dan één procent van de NPO-programmering op dit moment audiodescriptie; gemiddeld slechts een half uur per week. Landen uit West-Europa, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje zitten boven de tien procent audiodescriptie van het aanbod. 

Ondertiteling

Samen met belangenorganisaties en kennis- en expertiseorganisaties vraagt Ieder(in) al langer om een verhoging van het budget om meer programma’s toegankelijk te maken. Voor doven en slechthorenden is vijfennegentig procent van het audiovisuele media-aanbod van publieke omroepen voorzien van ondertiteling. Iemand die blind of slechtziend is heeft volgens de organisaties hetzelfde recht op toegankelijk audiovisueel media-aanbod van publieke omroepen.

Audiodescriptie 

In Nederland zijn ruim 300.000 mensen met een visuele beperking en 80.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Met audiodescriptie kunnen zij televisieprogramma’s zoals Boer zoekt vrouw of Wie is de Mol? volgen. Audiodescriptie is een gesproken beschrijving van wat er op het scherm te zien is. Met de forse verhoging van het budget stijgt het percentage televisieprogramma’s met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden aanzienlijk.  
 

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij