Help mee!

Sightguide als alternatief

De ‘sightguide’ is een 'concurrent' voor de taststok en een alternatief voor de blindengeleidehond, zeggen Michiel van den Berg en Meindert van de Berg van Blindsight Mobility. Volgens hen is een geleidestok erg vermoeiend in gebruik en is een blindengeleidehond niet voor iedereen geschikt.

Michiel van den Berg en Meindert van de Berg sloegen twee jaar geleden de handen ineen voor hun bedrijf in innovatieve oplossingen voor blinden en slechtzienden. Beiden lijden aan retinitus pigmentosa. Meindert van de Berg heeft één procent zicht; hij maakt gebruik van een blindengeleidehond. Michten van den Berg heeft een zicht van 30 procent. Hij werd onlangs succesvol behandeld om de achteruitgang van zijn ogen te stoppen: zijn nachtblindheid is deels verholpen, waardoor hij nu onder andere de sterren kan zien. De Urker had tot zijn behandeling een taststok nodig vanwege zijn nachtblindheid. "Een taststok is heel intensief", zegt hij. "En een geleidehond is helaas niet geschikt voor iedereen."

Met GPS van A naar B
'Sightguide' staat voor zicht en gids. Van den Berg: "Hij neemt je zicht over en begeleidt je aan de hand." De elektronische hulphond ziet eruit als een handmaaier. Er zit een handvat met knoppen aan, in het apparaat zit een GPS-systeem. "Het is een alternatief voor de functies van de geleidehond. Die functies proberen we te imiteren en daar voegen we de technische mogelijkheden aan toe, zoals ook een app." Het product is bestempeld tot 'hulphond', maar het ziet er niet uit als een dier. "Als je het hulpmiddel er uit laat zien als een hond, dan haal je allerlei technische moeilijkheden op de hals. Een hond heeft vier poten, met scharnierpunten en gewrichten."

Prototype in de maak, eerste 'Sightguide' uiterlijk in 2024
Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim in Zwolle zijn momenteel bezig met een prototype van de 'Sightguide'. De ondernemers zoeken ondertussen naar een investeerder om hun product op de markt te brengen. Dat moet uiterlijk in 2024 een feit zijn. De Urkers willen hun product via de zorgverzekering aan de man brengen. Volgens hen zal de 'Sightguide' dan vergoed worden zoals dat nu al gebeurt met een blindengeleidehond.

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij