Help mee!

Zivver en Visio slaan handen ineen

“Dit is slechts het begin”, stelt UX Designer (gespecialiseerd onderzoeker en vormgever van waardevolle gebruikerservaringen) Berend Verdoes op de website van Zivver. “De samenwerking is van langdurige aard en streeft ernaar de vele facetten van veilige digitale communicatie verder te ontwikkelen met toegankelijkheid als rode draad. De webapplicatie van Zivver is nu volledig toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De volgende stap focust zich op functionaliteiten voor de doelgroep in de Outlook plug-in van Zivver. Op deze manier wordt het mogelijk om als Zivver-gebruiker met een visuele beperking veilig te mailen vanuit Outlook. Toegankelijkheid moet een centraal onderdeel worden van onze productontwikkeling.” 

Navigeren

Doordat de wereld, helemaal in deze coronaperiode, steeds vaker digitaal beleefd wordt, is het belangrijk dit ook mogelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Dit vereist een omslag van softwareleveranciers, die de uitdagingen van mensen met een visuele beperking moeten onderkennen. Het team onderzocht hoe een blind persoon door een digitaal product navigeert. De doelgroep ‘springt’ als het ware met specifieke knoppen op het toetsenbord van het ene element naar het andere. Dat was voor het team van programmeurs een belangrijk leermoment.

Zivver Toggle

Een van de elementen die Zivver heeft aangepast is de ‘Zivver Toggle’. Deze toggle om veilig mailen te activeren kon niet gebruikt worden met het toetsenbord. “Normaal gesproken zet je veilig mailen aan als je onze ‘Zivver Toggle’ van links naar rechts swipet” vertelt Verdoes. “Voor mensen met een visuele beperking hebben we een toetsencombinatie ontwikkeld om de Zivver Toggle te activeren. Daarnaast is er ook een geluid toegevoegd voor ‘Zivver staat AAN’ en ‘Zivver staat UIT’. Als Zivver is geactiveerd, worden berichten met het juiste beveiligingsniveau verstuurd en beschermd tegen hackers en kwaadwillenden. In de toekomst wordt dit ook gewoon mogelijk vanuit Outlook of Gmail middels de integratie met Zivver. Door de extra functionaliteiten zullen we de toegankelijkheid fors verbeteren.” 

Verrijking

Sjaak Boon, specialistisch medewerker Informatisering en Automatisering / coördinator Visio Onderwijs Nederland: “Er is gelukkig steeds meer mogelijk voor blinden en slechtzienden. Naast hele specifieke software die gebruikt wordt zoals schermvergroting, spraaksoftware en braille, zien we dat de markt zich steeds meer bewust is van de doelgroep. Zivver heeft zich in het proces bewezen als organisatie die echt met ons meedenkt om digitale producten toegankelijk te maken. De software is daarnaast ook voor mensen zonder visuele beperking erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe toepassingen zijn dus een verrijking voor iedereen.”


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij