Home > Wat doet de KSBS? > Hulpmiddelen en vrije tijd

Projecten voor hulpmiddelen en vrije tijd

Sámen naar het circus

Blinde circusbezoekers ontmoeten circusartiesten
Blinde circusbezoekers ontmoeten circusartiesten

Samen met je ouders, broers of zusjes naar het circus was voor blinde kinderen tot voor kort weinig aantrekkelijk. Veel van wat er gebeurde ontging hen immers. Maar sinds eind 2014 kan het wél. Wintercircus Martin Hanson paste de voorstelling zodanig aan dat bezoekers die sámen kunnen beleven en erover praten. Dat gebeurde met subsidie van onder andere de KSBS. Via een koptelefoon krijgen blinde en slechtziende toeschouwers een levendig verslag van wat er op het podium gebeurt. Ook voelen aan de artiesten is toegestaan.

Met de kindertandem op pad

De kindertandem met twee bestuurders

Lekker buiten fietsen is ook voor blinde en slechtziende kinderen belangrijk. In de frisse lucht met de zon en de wind op je huid. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek en de zelfredzaamheid. En het grootste belang is misschien wel dat kinderen dan gewoon méé kunnen doen in het dagelijks leven. Tandemclub Limburg was dan ook blij met jonge aanwas van vijf kinderen. Ze hadden echter geen tandem die geschikt was voor jonge kinderen. Daarom heeft de KSBS hen een kindertandem geschonken. 

Kijkhuis prikkelt jonge kinderen tot kijken

De voorkant van "Kijkhuis" - Een interactieve cd-rom om kijkgedrag van slechtziende kinderen te stimuleren. Gefinancierd door de KSBS en geproduceerd door de Kleine Omroep Stichting (Klos tv).

Kinderen ontwikkelen zich door waarnemen van de omgeving en dingen na te doen. Voor slechtziende kinderen is rondkijken niet vanzelfsprekend. Daarvoor zijn extra prikkels nodig. Klos tv heeft met financiële steun van de KSBS een interactieve cd-rom gemaakt om kinderen tot 2,5 jaar extra te stimuleren tot kijken. De cd bevat 840 afbeeldingen die allemaal verschillend zijn qua vorm en kleur. Het mooie is dat ouders en begeleiders zelf de opbouw, volgorde en afspeelsnelheid kunnen bepalen afgestemd op het kind.

Bekijk een filmpje met enkele beelden van de Kijkhuis cd-rom.

Taststok met gps

Foto van Suzanne Stevens lopend op straat met haar geleidehond die de iCane test

De huidige technologische ontwikkelingen scheppen ook voor blinde en slechtziende mensen betere mogelijkheden om zelfstandig in de samenleving te kunnen staan. Zo wordt er hard gewerkt aan een intelligente taststok, de i-Cane. De eerste ontwikkelingen zijn mogelijk gemaakt door geldelijke steun van een aantal blindenfondsen, waaronder de KSBS. Voorjaar 2011 zijn er nieuwe prototypen getest waardoor het haalbaar lijkt obstakels onderweg (bloembakken, fietsen op straat, takken, luifels boven het voetpad) goed en tijdig waar te nemen. Door de i-Cane zullen blinde en slechtziende mensen zich veiliger voelen en mobieler en onafhankelijker worden. Daardoor kunnen zij zich beter ontplooien en zelfstandiger meedoen in het dagelijks leven. Meer informatie op de website van de i-Cane.

Sportactiviteiten

Foto van een slechtziende jongen die aan een showdowntafel staat en speelt showdown tegen andere jongen die niet op de foto te zien is.

Ronald is zeer slechtziend en kan hij niet meedoen met gewone teamsporten. Gelukkig kan hij wel meedoen met showdown, een teamsport voor blinden. De KSBS ondersteunt de organisatie van sporttoernooien voor blinden en slechtzienden.

Goalbaltoernooi in Edam

Goalbaltoernooi voor blinde sporters
Goalballsplelers zitten langs de kant te wachten tijdens een Goalballtoernooi voor blinde sporters.
Goalbaltoernooi De Dwarsliggers voor blinde sporters

Hemelvaarttocht van Tandem Team uit Hillegom

Een groep tandemfietsers tijdens de Hemelvaart Tandemtocht, van achteren gefotografeerd.
Twee tandemfietsers tijdens de Hemelvaart Tandemtocht.
Twee tandemfietsers tijdens de Hemelvaart Tandemtocht.

Midweekvakantie met stichting Vigeta uit Bergen op Zoom

Twee heren fietsen op een tandem
Twee dames fietsen over straat op een tandem
Twee dames fietsen op een fietspad door een weiland met witte bloemen.