Home > Wat doet de KSBS? > Succesverhalen

De succesverhalen

Samen genieten van de natuur op de tandem

Tandemtocht YMCA 2012

Karel kwam bijna niet meer buiten nadat hij 60e ernstig slechtziend werd. Een buurman nodigde hem uit voor een tandemtocht. Sindsdien toeren ze regelmatig samen door de natuur en Karel geniet van de geluiden om hem heen en de sociale contacten. De KSBS ondersteunt jaarlijks diverse tandemtochten op verschillende plaatsen in Nederland, zoals hier van YMCA.

Kijk bij projecten voor hulpmiddelen en vrije tijd voor meer foto's over tandemtochten.

Leren pingelen met de rekenkoffer

Leerling met visuele beperking leert rekenen met een kralensnoer uit de Rekenkoffer.

"Onlangs zag ik tijdens een Fancy Fair op school een jongetje dat nooit zo goed was in rekenen, volop pingelen, rekenen en afdingen met geld." (Sylvia Buit, ambulant onderwijskundig begeleider Visio)

"Het allermooiste effect van de rekenkoffer is dat blinde en slechtziende kinderen daadwerkelijk beter leren rekenen." (Gyntha Goertz, remedial teacher Visio)

Lees meer over dit succesproject

Grote stap voorwaarts in Nepal door onderzoeksinstrumenten

Oogarts in Nepal onderzoekt het oog van een jongetje met een ophthalmoscoop.

"Veel mensen in de arme zuidelijke provincie van Nepal kampen met behandelbare vormen van blindheid, zoals staar. Wanneer hier in een gezin iemand blind is, worden twee mensen getroffen. Degene die blind is en degene die voor het blinde familielid zorgt. Meestal is dat een kind. Dat betekent dat het kind dus niet naar school kan. Een simpele staaroperatie kan een wereld van verschil maken binnen zo'n gezin, doordat twee mensen een normaal leven terugkrijgen. De twee nieuwe onderzoeksinstrumenten van de KSBS betekenen een grote stap voorwaarts." (Anil Gorkhaly, bestuurder Mechi Eye Hospital, Nepal)

Lees meer over dit succesproject

Prof. Steenbergen wordt geprikkeld door vragen uit de praktijk

Professor Steenbergen tijdens zijn oratie.

"Hoe komt het dat mensen na een hersenbloeding vaak visuele en motorische problemen krijgen? Het kost hen meestal erg veel moeite dagelijkse vaardigheden opnieuw te leren. Hoe werkt dit precies, wat beïnvloedt wat en wat kan iemand nog wel leren? Duidelijk is dat er in ieder geval een samenspel is tussen waarnemen, bewegen en leren. Ik word geprikkeld en geïnspireerd door dit soort vragen uit de praktijk en door discussies met mensen. Het zorgt ervoor dat je bezig blijft met dingen die leven in de maatschappij. Cliënten moeten baat hebben bij de kruisbestuiving tussen wetenschap en praktijk, daar gaat het om." (prof.dr. Bert Steenbergen, bijzonder hoogleraar Perceptie- en Actieproblemen, Radboud Universiteit Nijmegen, )

Lees meer over dit succesproject.

Toch teamsporten als je blind bent

Foto van een slechtziende jongen die aan een showdowntafel staat en speelt showdown tegen andere jongen die niet op de foto te zien is.

Ronald is zeer slechtziend en kan hij niet meedoen met gewone teamsporten. Gelukkig kan hij wel meedoen met showdown, een teamsport voor blinden. De KSBS ondersteunt de organisatie van sporttoernooien voor blinden en slechtzienden.

Kijk bij Hulpmiddelen en vrije tijd voor meer foto's over sportprojecten voor blinden en slechtzienden.