ISS 23480 02901

Orthoptisten slaan alarm

Steeds meer jonge kinderen ontwikkelen oogproblemen. Daardoor duurt het ook steeds langer voordat ze in het ziekenhuis aan de beurt zijn.

Kinderen krijgen op jonge leeftijd een aantal keer een ogentest. Op 3-jarige leeftijd op het consultatiebureau en op 5-jarige leeftijd nog een keer bij de jeugdarts. Jeugdarts Vasanthi Iyer maakt zich ernstig zorgen. Steeds vaker moeten zij en haar collega's kinderen doorverwijzen naar de orthoptist, omdat er twijfels zijn over hun zicht. "Wij merken dat de ziekenhuizen onze aanmeldingen niet altijd meer aankunnen en er daardoor ook steeds langere wachtlijsten ontstaan."

Orthoptist Linda den Hartog-Hootsen bevestigt dit beeld. "Wij zien vooral een toename in het aantal aanmeldingen van kinderen tussen de 6 en 9 jaar." En dat is volgens haar echt opvallend. Als orthoptist onderzoekt zij de oogstand, de samenwerking van de ogen en bij kinderen de ontwikkeling van het zicht.

Peiling onder orthoptisten
Uit een peiling blijkt dat driekwart van de orthoptisten (74 procent) zich zorgen maakt over de groei van de wachtlijsten. Bij meer dan de helft (57 procent) zijn de wachtlijsten sinds 2020 langer geworden. Bij een op de vier orthoptisten moet je langer dan vier maanden wachten voordat je aan de beurt bent. Een enkeling heeft zelfs een tijdelijke patiëntenstop ingevoerd vanwege de drukte, of overweegt een tijdelijke patiëntenstop in te voeren.
(Bron: Nederlandse Vereniging van Orthoptisten)

Volgens beide deskundigen zijn de oogproblemen vaak te verklaren door het toenemende schermgebruik. Zowel nationaal als internationaal onderzoek wijst uit dat de lockdowns in coronatijd een versterkend effect hebben gehad. Kinderen zaten veel meer binnen achter schermpjes in plaats van dat ze buiten speelden.

Maar ook na coronatijd blijft het vele schermgebruik een doorn in het oog. Jeugdarts Iyer: "We moeten steeds vaker aan ouders uitleggen hoe belangrijk het is om kinderen niet de hele dag voor een telefoon of een tablet te zetten, maar ze lekker buiten te laten spelen."

Achterstand op school
Die toenemende bijziendheid onder kinderen is zorgelijk. Want hoe langer je moet wachten op de juiste behandeling, hoe groter het risico dat kinderen op school bijvoorbeeld achter gaan lopen. "Ze zien simpelweg minder goed, of krijgen eerder hoofdpijn", legt orthoptist Den Hartog-Hootsen uit. Dat kan hun schoolprestaties beïnvloeden.

Bijziendheid klinkt niet meteen als heel ernstig. Met een bril is het probleem zo verholpen, zou je denken. "Vergis je niet dat als kinderen op jonge leeftijd al bijziend zijn, het risico op een hoge sterkte veel groter is", legt den Hartog-Hootsen uit. Je loopt dan zelfs risico om slechtziend te worden.

Jeugdarts Iyer voegt daaraan toe: "En de kosten die dat voor de maatschappij oplevert zijn enorm. Dat loopt op tot in de miljarden euro's." Nog los van het feit dat slechtziendheid op persoonlijk niveau ook een enorme belemmering kan opleveren. "Denk aan je zelfstandigheid die je daarmee kunt verliezen."

Orthoptisten slaan alarm

20-20-2-regel
Allebei zeggen ze: natuurlijk mogen kinderen best eens een filmpje kijken, zolang ze maar voldoende afwisselen. Daarbij adviseren ze om je zoveel mogelijk aan de 20-20-2-regel houden. Die regel houdt in: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken. En die laatste 2 staat voor twee uur per dag buitenspelen.

Overigens geldt het risico op bijziendheid niet alleen voor de fervente filmpjeskijker, maar ook voor de boekenwurmen. En is er eenmaal schade aan je ogen, dan is die helaas onomkeerbaar. Wel kun je ook dan nog proberen het zicht minder te laten verslechteren door je zoveel mogelijk aan de 20-20-2-regel te houden.

Vraag subsidie aan

Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.

Help mee

Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.

KSBS

Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB  Grave

T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl

© KSBS 2024

Ontwerp website: Weijsters & Kooij vormgevers