Projecten en activiteiten

De KSBS ondersteunt grote en kleine projecten voor blinde en slechtziende mensen in Nederland en in het buitenland. Het gaat om activiteiten op het gebied van revalidatie en onderwijs en op het gebied van vrije tijd en ontspanning.

Waar we werken
Ksbs wererld
Uitgelicht project
Project Oogzorg Kenia

Tijdens de vluchten van 18 en 24 juni 2023 vloog MAF van Wilson naar Laisamis om in Marsabit County een mobiele oogkliniek op te zetten. Foto’s: MAF.

Oogzorg in Kenia

Door samenwerking met andere stichtingen maakt Stichting Mission Aviation Fellowship (MAF) het mogelijk meer oogzorgkampen te houden in afgelegen gebieden in Kenia. 

In de periode 2023-2025 worden meermalen vijfdaagse operatiekampen opgezet. Van hieruit voeren de chirurgische teams screening, behandeling en verwijzingstrajecten uit. MAF organiseert de vluchten naar deze vijfdaagse kampen. De KSBS heeft MAF een subsidie gegeven waarmee de vluchten bekostigd kunnen worden.

Door de MAF-vluchten werden tien oogspecialisten van de Fred Hollows Foundation en hun medische apparatuur vervoerd. Tijdens het vijfdaagse kamp werden 532 patiënten gescreend, gediagnosticeerd en behandeld. Er werden 149 zichtherstellende staaroperaties uitgevoerd.

Effect

532 patiënten gescreend
149 staaroperaties

Belevingstuin in Limburg

De Stichting Blindentuin Zuid-Limburg heeft als doel het aanleggen en exploiteren van de “Blindentuin Zuid-Limburg”.

Het idee voor deze tuin is geboren toen Esther Crombag, de initiatiefneemster op twaalfjarige leeftijd een blindentuin in Engeland bezocht, ruim een jaar nadat ze zelf blind was geworden. Deze ervaring heeft haar leven zodanig verrijkt dat het haar grote wens is om een soortgelijke tuin in Zuid-Limburg op te zetten, om zo ook andere blinde en slechtziende mensen te kunnen inspireren.

Esther Crombach: “Ik heb lang uitgekeken naar het realiseren van mijn eigen tuin, en de gedachte om deze ook voor andere blinden open te stellen laat mij niet los. Ik zou hen diezelfde beleving willen geven die ik heb mogen ervaren in Engeland 30 jaar geleden. Daar voelde ik me voor het eerst sinds mijn blindheid opnieuw gelukkig. Ik ontdekte dat je ook met andere zintuigen kunt “kijken”. In mijn tuin zou ik blinden kunnen laten ervaren dat ruiken, voelen, proeven en horen veel kunnen overnemen van het zien. Ik zou andere blinden en slechtzienden even willen laten vergeten dat ze blind zijn, en ook hen een intense en onvergetelijke ervaring willen bezorgen". Deze film geeft een mooi beeld van de aanleg van de tuin: Blindentuin Limburg

Effect

aanleg Belevingstuin voor blinden

006 Esther Crombag js 202207141325 5389 lr
Eye for Zambia

Dankzij de bijdrage van de KSBS kon een operatiemicroscoop en benodigde apparatuur voor de oogkliniek aangeschaft worden. De apparatuur zorgt ervoor dat patiënten op een hygiënische en veilige manier geopereerd kunnen worden aan staar en andere oogaandoeningen.

De autoclaaf steriliseert instrumenten die gebruikt worden bij de operatie en de operatiemicroscoop zorgt voor een goed beeld van het operatieveld. De metalen kasten zorgen voor een geordende operatiekamer en voorkomen stof op de instrumenten. En met de aangeschafte airco is er een werkbaar operatieklimaat gecreëerd voor patiënt en oogchirurg. 

Effect

periode augustus 2023 tot maart 2024
100 staaroperaties
25 andere oogoperaties

Zambia eye 03
Showdown toernooi in Purmerend

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Showdown Vereniging Purmerend werd een speciaal toernooi georganiseerd. Showdown is een snelle sport die enigszins lijkt op een kruising tussen tafeltennis en air-hockey, maar met eigen specifieke spelregels.

Aan beide zijden van een speciaal ontworpen tafel zit een doel dat je moet verdedigen. Er wordt gespeeld met een rinkelbal van hard kunststof waar je met een rechthoekig batje tegenaan slaat om zo te scoren in het doel van de tegenstander. 
In Purmerend werd in vier poules gespeeld. Er was uiteraard een beker voor de winnaar, maar ook een kleine bekertje als troostprijs voor de verliezer. De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi.

Effect

4 poule wedstrijden
1 geslaagd toernooi
1 beker voor de winnaar

Purmerend 01
Opleiding en hulpmiddelen in Tanzania

Afgelopen jaren is in Tanzania het Kilimanjaro Centre for Community Ophtalmology, gelinkt aan het ziekenhuis van Moshi, toegerust voor opsporen en onderzoeken van blinden en slechtzienden. Indien nodig worden zij voorzien van optische hulpmiddelen en leerhulpmiddelen zoals speciale voelbare rekenborden. Visio International heeft in deze regio afgelopen jaar 12 trainingen gegeven over slechtziendheid, onder andere aan leerkrachten van basisscholen, middelbare scholen en speciale scholen, aan regionale coördinatoren van special onderwijs en studenten van de lerarenopleiding. Ook zijn hulpmiddelen, zoals loepen, brillen en medicijnen voor de ogen beschikbaar gesteld. De KSBS heeft dit mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning. Dit project is opgezet en uitgevoerd door Visio International.

120373323 3764185343594201 4196043657001602702 n
Vroegbegeleiding in Argentinië

Lange tijd waren blinde en slechtziende kinderen in Argentinië gedoemd tot een bestaan in de marge. In 2013 begonnen enthousiaste vrijwilligers met begeleiding van kinderen met een visuele beperking. 

Inmiddels is de Asociación Santafesina Nueva Cultura een door de overheid erkend centrum voor revalidatie, dagactiviteiten en vroegbegeleiding. Dat gebeurde met financiële hulp van de KSBS. Jaarlijks worden nu tientallen workshops voor ouders gegeven, honderden kinderen onderzocht en bijna vijfhonderd professionals getraind. En er is een netwerk voor vroegbegeleiding opgezet in Noord-Argentinië en Paraguay. Blinde en slechtziende kinderen hebben nu ook kans zich te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving. Dit project is opgezet en uitgevoerd door Visio International.

GABRIEL BRAVO 001

Vraag subsidie aan

Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.

Help mee

Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.

KSBS

Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB  Grave

T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl

© KSBS 2024

Ontwerp website: Weijsters & Kooij vormgevers