Rubriek Blindganger.
Onze drie columnisten schrijven over hun uiteenlopende ervaringen in het dagelijks leven.
December 2024
In mijn werk voor Toegankelijk Tilburg richt ik me op toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Mensen denken vaak direct aan fysieke aspecten bij dit begrip, zoals de mogelijkheid om een gebouw binnen te gaan of de breedte van een trottoir, waarbij de aandacht vaak uitgaat naar mensen die rolstoelafhankelijk zijn. Digitale toegankelijkheid is echter een ander belangrijk facet.
September 2024
Goede voorbereiding, Geduldige adviseurs en een beetje Geluk. Dat zijn belangrijke ingrediënten om als echtpaar met visuele beperkingen succesvol te verhuizen.
Mei 2024
In februari was het weer eens raak. Net als veel mensen kreeg ik ook dit jaar weer een aanval van een griep. Hoofdpijn, lusteloos, spierpijn. Je kent het wel.
Maart 2024
Al meer dan 20 jaar geef ik voorlichting en gastlessen op vooral scholen. Dit varieert van het basisonderwijs tot beroepsopleidingen. Hierdoor heb ik te maken met heel uiteenlopende leeftijdsgroepen en dat maakt zo'n gastles telkens uniek.
December 2023
“Zo, dat komt mooi uit”, zegt mijn begeleidster. “Je kunt de trein halen van 17.24 uur naar Nijmegen”. We komen van het NEMO Science Museum in Amsterdam.
Augustus 2023
”Ik durf het wel aan, maar dan moet ik je wel verdoven”. Ik was op advies van Truus Rütter naar deze oogarts gegaan. Tot dan toe had iedere oogarts mij geadviseerd voorlopig niets te doen aan de staar in mijn ogen.
Mei 2023
Bij het woord toegankelijkheid denken velen waarschijnlijk het eerst of je een gebouw, winkel of restaurant binnen kunt. Maar toegankelijkheid is veel breder.
Maart 2023
Ik zit in de trein op weg naar mijn werk voor Visio. Ik zit te werken met mijn laptop op schoot, de brailleleesregel op het tafeltje en een oortje in voor de computerspraak. Even gaan mijn gedachten naar de vreugde van de technologische mogelijkheden van nu.
December 2022
“Levensgevaarlijk”, betitelde iemand mijn fietstocht van Balgoij naar Vlieland. En ja, zonder gevaar was het niet. Waar een ander op 100 meter bepaalde details scherp ziet, kan ik er pas op een meter of 10 iets van maken.
Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.
Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.
Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB Grave
T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl