Portret van Wim Pierik, een van onze columnisten in de rubriek Blindganger
Column Wim Pierik

Mei 2020

Corona

De Corona-crisis en de getroffen maatregelen treffen iedereen in ons land. Als je blind bent, zijn sommige dingen lastiger.

Bijvoorbeeld het afstand houden. De Oogvereniging vroeg hier terecht aandacht voor. Ik zie andere mensen niet altijd op tijd en dan is het lastig om met een boog om iemand heen te gaan. Er zijn veel situaties waarin een helpende hand heel prettig is. En velen zijn gemakkelijk geneigd die te bieden, zoals ik hier ook wel vaker beschreven heb. Maar daarbij is de neiging groot om je aan te raken! Als mensen mij willen begeleiden, geef ik hen tegenwoordig het uiteinde van de taststok. Andere zaken zijn misschien wat makkelijker als je blind bent. Ik hoor van diverse goedziende collega’s dat zij moe worden van het vergaderen via de computer: video-conference. De non-verbale communicatie is minder en je bent veel afhankelijker van het gesproken woord. Doordat er geen verplaatsingen tussen zitten, heb ik nu veel meer kortere overleggen. Dat vind ik ook best intensief. Vooral het schakelen van het ene overleg, met een bepaald onderwerp, naar het andere, met weer een andere onderwerp. Maar de concentratie in de vergadering kost me geen moeite. Voor mij is het verschil met gewoon vergaderen waarschijnlijk kleiner dan voor mijn goedziende collega’s. En ik heb toch al het uitgangspunt om mijn mond vooral open te doen als ik écht iets wil toevoegen…

Vanzelfsprekend ben ik vooral gericht op stemmen. Ook fysiek contact vind ik prettig: een stevige hand, een warme knuffel, een spontane zoen. Zeker van familie en vrienden. Na een paar weken ‘social distancing’ ging ik vooral mijn familie erg missen. Wekelijkse ontmoetingen met hen via videoconference doen me goed. Ook al mis ik het lichamelijke contact, ik ben na elke video-ontmoeting blij dat ik de stemmen van mijn familie gehoord heb. En vooral de gezellige kakafonie van op elkaar reageren, vind ik heerlijk. De eerste videobijeenkomst verliep nog gedisciplineerd: netjes om de beurt. Maar bij ons thuis is het normaal gesproken altijd een levendig geroezemoes. Vanaf de tweede bijeenkomst kwam het daar heel dichtbij. En daar word ik blij van!

Vraag subsidie aan

Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.

Help mee

Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.

KSBS

Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB  Grave

T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl

© KSBS 2024

Ontwerp website: Weijsters & Kooij vormgevers