Mei 2021
Audiodescriptie, audio-rondleidingen, beeldbeschrijvingen, apps die mensen en voorwerpen herkennen en glimlachjes registreren…
Het is volgens mij een maatschappelijke trend om zoveel mogelijk visuele informatie toegankelijk te maken voor blinde mensen. Dit levert veel moois op. Eerder heb ik op deze plaats al eens geschreven over boeiende beschrijvingen van schilderijen. Ook heb ik dankzij audiodescriptie genoten van enkele films.
De mooiste ervaring was nog wel de eerste keer bij een bioscoopfilm, samen met een goedziend familielid. Bij het nabespreken had ik écht het idee dat we hetzelfde ‘gezien’ hadden. Maar onlangs bekeken we een film waarbij één stem zowel de audiodescriptie gaf, als de ondertiteling voorlas. Na een paar minuten zette ik de audiodescriptie uit, want zo konden we ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ niet volgen. Je had geen idee wie er aan het woord was. En de audiodescriptie had, met al die informatie, veel moeite om het verloop van de film bij te houden. Bij live audiodescriptie tijdens musicals zijn mijn ervaringen ook wisselend. Soms helpt het enorm. Andere keren is de toegevoegde waarde gering.
Vorige week deed ik mee aan een onderzoek naar een mogelijke aanpassing van internetpagina’s. De studente had voor vijf veel bezochte internetpagina’s aan goedziende mensen gevraagd om de pagina in drie woorden te karakteriseren. Die drie woorden zou je dan meteen horen als je de pagina opende. Het ging om begrippen als: creatief, gedateerd, overzichtelijk, onrustig. Voor mij persoonlijk voegde het niet zo veel toe aan het gebruiksgemak van de websites. Maar ik kwam er dan ook achter dat ik heel functioneel en gericht gebruikmaak van internet. Gebruik je het meer voor amusement en vrijetijd en heb je beelden bij dergelijke pagina’s, dan beleef je dat misschien heel anders. Door deze voorbeelden kwam de vraag bij me op of je alles toegankelijk moet willen maken. Als al je zintuigen goed werken, is zo’n tachtig procent van alle waarnemingen visueel. Dit heb ik al vaker horen beweren en gelezen, dus dat zal wel ongeveer kloppen. Dan is het toch bijna ondoenlijk om dat allemaal via de andere zintuigen toegankelijk te maken. Dat is gewoon te veel! En zeker als je dat allemaal in woorden wilt doen. Dan word je horend gek.
En toch… stel dat ik bij ontmoetingen met vreemden een stemmetje zou horen, dat drie kenmerken in mijn oor fluisterde: stoer, krachtig, sportief. Of: lief, aantrekkelijk, modern.
Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.
Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.
Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB Grave
T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl