005 Frank ter Beek js 202210171258 7758 lr
Column Frank Ter Beek

Augustus 2023

Alles went, hoewel?

”Ik durf het wel aan, maar dan moet ik je wel verdoven”. Ik was op advies van Truus Rütter naar deze oogarts gegaan. Tot dan toe had iedere oogarts mij geadviseerd voorlopig niets te doen aan de staar in mijn ogen. 

De staar zat er al van jongs af aan. En de risico’s zouden groter zijn dan de winst. Maar deze oogarts zag dat anders. Mijn zicht was door de nystagmus altijd al heel beperkt, maar de laatste jaren ging het echt achteruit. Ik moest de sprong maar wagen vonden we samen.

Peuteren in mijn ogen vind ik niet zo erg. Al 40 jaar droeg ik contactlenzen, maar zo’n prik als verdoving… dat was spannend. Doordat mijn ogen nooit stil staan, waren verdovingsdruppels niet genoeg. Maar wie ik er ook over sprak; iedereen die een staaroperatie had meegemaakt zei hetzelfde: 'pijn' konden ze zich niet herinneren.

Een staaroperatie is een van de meest uitgevoerde ingrepen. Dus met vier tegelijk lagen we in de rij klaar voor de operatiekamer. Iemand voor mij was exact 12 minuten in de operatiekamer. Een behandeling bij de tandarts duurt langer. En die verdoving: ja, hij was vervelend. Maar hij werkte goed. Het lukte de oogarts om de nieuwe lenzen met de juiste correctie precies goed te plaatsen. Een paar uur later begon ik al weer te zien.

Het was niet anders dan bij andere mensen na een staaroperatie: er ging een nieuwe wereld open. In de dagen erna werd alles helderder, frisser, kleurrijker en vooral ook scherper. Natuurlijk zie ik nog steeds weinig, maar voor mijn gevoel zie ik scherper dan ik ooit gezien heb. Bijzonder, want wat er niet is aan gezichtsscherpte kun je ook niet terugkrijgen. Een bijkomend effect bleek echter dat mijn ogen rustiger werden. De nystagmus nam af. Daardoor is nu het focussen gemakkelijker. En het gedoe met lenzen is helemaal voorbij.

Omdat ik gewend ben mijn gedrag en mijn omgeving aan te passen op mijn slechte zicht, had ik niet door hoeveel winst er nog te halen viel. Ik kan nu weer jaren genieten van het lezen van kleinere letters, het beter herkennen van mensen en meer zicht in de verte. Alles went, ook slechter wordend zicht. Maar soms kun je het jezelf toch gemakkelijker maken. Ook als daarvoor een prik onder je oog nodig is.

Vraag subsidie aan

Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.

Help mee

Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.

KSBS

Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB  Grave

T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl

© KSBS 2024

Ontwerp website: Weijsters & Kooij vormgevers