Maart 2014
“Goeiemorgen meneer Pierik, u bent er vroeg bij vandaag”, roept groenteman Frank enthousiast. “Ja”, lach ik ”m’n vrouw zei: d’r uit jij, luiwammes”. We lachen samen. “Weer 2 kilo Granny’s?”, vraagt Frank. “Ja, graag!”
En zo gaat het door bij de vaste kramen, waar ik vrijdags onze boodschappen haal. Ik heb hier erg aan moeten wennen: niet puur zakelijk mijn bestellingen opgeven, maar ook een praatje maken, wat flauwekul verkopen, een complimentje maken. De markt is net wat anders dan de meeste winkels. De kooplieden spreken vaste klanten wat vrijer aan, prijzen hun waar aan en proberen het zo wat persoonlijker te maken. Ik heb ervaren dat het helpt wanneer je je hiervoor openstelt en erop ingaat.
Veel marktkramen zijn in handen van familiebedrijven. “Mijn dochter is vandaag voor het laatst”, vertrouwt de man van de broodkraam me toe. “Dan gaat ze met zwangerschapsverlof.” “O ja, dat is ook zo”, antwoord ik. “Maar waar is ze nu?”, vraag ik. “Zij is even koffiedrinken. Maar als u straks nog even langskomt, krijgt u vast nog een dikke zoen van haar.” Ik lach erom. Maar besluit even later toch nog even langs te gaan, om haar alle goeds toe te wensen en een kleinigheidje te geven voor de aanstaande baby. Vader en dochter zijn hoorbaar ontroerd. Ik krijg geen zoen, maar ga wel met een glimlach op m’n gezicht naar huis. Jaren geleden zou ik dat nooit gedaan hebben.
Dat doet me terugdenken aan een gesprek over hoe anderen reageren op blinde mensen. Toen stelde ik dat mensen er meer aan beginnen te wennen, waarschijnlijk door aandacht op tv. En dat jongeren er gewoon niet moeilijk over doen. Naar mijn idee kwam ik vroeger meer mensen tegen die zich geen houding wisten te geven. Of me zelfs uit de weg gingen. “Heeft je eigen houding daar ook invloed op?”, vroeg mijn goedziende gesprekspartner destijds. Ik dacht van niet. Maar…
In het begin kreeg ik op de markt niet meer dan de benodigde hulp om mijn boodschappen mee te krijgen. Nu krijg ik vaak al weken van tevoren een seintje wanneer er iets gaat veranderen op de markt. Ik ben daar nu een bekende verschijning – en niet alleen bij mijn vaste kramen. Toen de markt een keer op een hele andere plaats stond, begeleidden de marktkooplieden mij van kraam tot kraam! Dus ja, je eigen opstelling kan toch een positieve invloed hebben!
Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.
Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.
Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB Grave
T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl