Frank Ter Beek

Mei 2024

Lekker fit is ook betrekkelijk

In februari was het weer eens raak. Net als veel mensen kreeg ik ook dit jaar weer een aanval van een griep. Hoofdpijn, lusteloos, spierpijn. Je kent het wel. 

Dit keer was het vooral het gebrek aan energie waar ik last van had. Al enkele weken sliep ik erg veel, maar het kleinste wandelingetje kostte nu al veel moeite.

Omdat ik in december ook al een keer de griep had gehad, had ik met mijn werkgever afgesproken vooral niet te snel weer aan de slag te gaan. Eerst maar eens goed uitzieken en dan pas weer er tegenaan.

Normaal duren de zware griepverschijnselen bij mij niet langer dan 1 of 2 dagen. Zo ook nu. Maar de energie kwam niet terug. Wat te doen? Wanneer ben je als mens eigenlijk weer fit genoeg om aan het werk te gaan? En hoe werkt dat voor mij?

Ik ben iemand die graag actief is en meestal niet beter wordt van stil zitten. Beweging en afleiding helpen mij vaak over veel fysiek ongemak heen. In bed ga ik al helemaal niet liggen. Maar als het criterium zou zijn eerst mijzelf 24 uur fit te voelen, had ik wel een uitdaging. Ik vroeg me af wanneer ik mij voor het laatst echt een hele dag fit had gevoeld. Ik moest concluderen dat dat toch misschien al tientallen jaren niet meer was voorgekomen.

Leven en werken met een visuele beperking betekent onder andere zoveel mogelijk compenseren met andere zintuigen en talenten wat visueel niet haalbaar is. Terecht wees een vriend mij erop dat compenseren niet betekent dat dit dan ook dezelfde inspanning vraagt. Als ik een presentatie van collega’s bijwoon met veel visuele informatie, kan ik dat vaak prima compenseren. Ik krijg dan dezelfde informatie binnen, maar ben daarna wel bekaf. Omdat een werkdag ook nog vaak onvoorspelbaar is, is het bewaken van die energiebalans nog wel eens een dingetje.

Feitelijk geef ik elke dag 120 % vermoed ik, om 100 % resultaat te krijgen. Vaak krijg ik dan het advies om iets minder hard te werken. Maar dat is lastig, omdat ik wel graag ook die 100 % aan resultaat wil zien. En als dat wat extra inspanning kost, dan heb ik dat er graag voor over.

Dus zegt u het maar: minder fit met veel voldoening of lekker fit maar niet tevreden over wat ik heb gedaan… Het blijft een zoektocht.

 

Vraag subsidie aan

Werkt uw organisatie voor blinde en slechtziende mensen? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen.

Help mee

Wilt u ons werk ondersteunen? Kijk hier op welke verschillende manieren dan kan.

KSBS

Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 50, 5360 AB  Grave

T 06 51 63 69 27
info@ksbs.nl

© KSBS 2024

Ontwerp website: Weijsters & Kooij vormgevers